MTB Trail Spa

- ONS CONCEPT -

Een trail-center is een geheel van trails met een voornamelijk dalende helling ontworpen door en voor mountainbikers. Elke bocht of hobbel is ontworpen om het natuurlijke terrein optimaal te benutten en de rijder maximaal plezier te geven. De specials zijn technisch en leuk.

Dit concept verschilt van Bike Parks die veel extremer zijn op het gebied van mountainbiken. Het trailcenter is geïnspireerd op wat in Schotland en de Verenigde Staten wordt gedaan. De trails zijn voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk en voor mountainbikes aangepast.

De moeilijkheidsgraden zijn duidelijk aangegeven en de grootste hindernissen zijn gemarkeerd om de veiligheid van iedereen te garanderen.

GESCHIEDENIS

Het is de “ASBL endurando.be” die de iniatiefnemende vereniging zonder winstoogmerk is van MTB Trails SPA.

Deze VZW werd opgericht in 2010 om aanvullende intiatieven aan te bieden voor mountainbikers.

In die tijd waren we niet gelukkig met de mountainbike-organisaties en wilden we de “mooie afdalingen” van de regio delen met andere enduro-rijders. Zo werd de eerste begeleide endurando geboren.

We boden begeleide sessies aan voor groepen tot 50 personen.

In 2014 en 2015 organiseerden we ook de Spa Cycling Challenge  endurando om meer rijders van onze mooie trails te laten genieten.

Na een grote herorientatie stopten we met de begleiding van groepen en begonnen we met het opzetten van een volledig legaal en permanent enduro-parcours. De eerste vergaderingen vonden plaats in 2017, en hoewel de reactie door sommige gemeenten positief was, verhinderde de juridische context de aanleg van singletracks voor mountainbikes.

Vanaf 2020 waren de belangrijkste ingrediënten voor het welslagen van het project aanwezig. Dit was een combinatie van een sterke lokale politieke wil, een openstelling van de DNF en een aangepast wettelijk kader met de hulp van MBF België.

In september 2021, na 8 maanden administratief werk en 4 maanden veldwerk, werd het MTB TRAILS Spa project geboren.

HET TEAM

Vandaag bestaat het team uit 10 enthousiastelingen die hun uiterste best doen om voor u een kwaliteitsparcours te onderhouden en bijwerken. Verschillende personen met een variërend profiel vormen een team met een gemeenschappelijke passie: enduro mountainbiken.